Ergonomiskt på arbetet

I tidigare inlägg har jag skrivit lite om vilka faktorer som påverkar oss på jobbet som vi kanske inte ens är medvetna om. Det finns sju faktorer som ni kan läsa lite mer ingående om.

Stolen:
När du arbetar till exempel på ett kontor så är det mycket sittande. När du sitter ner så gäller det att sitta rätt för att förhindra arbetsskador. För att undvika detta så ska du sitta med en lät avspänd rygg där ryggen får behålla de naturliga böjningarna med lite svank i korsryggen. Många gör felet att sitta med en för böjd rygg på en vanlig stol. På många arbetsplatser idag så finns det reglerbara stolar vilket ger fördelar som man borde utnyttjar.

* Ställ in stolen i en passande höjd så att du kan ha fötterna på golvet. Detta underlättar för fötterna så att de kan röra sig lite mer fritt och hålla igång blodcirkulationen.
* Det finns stolar som inte är reglerbara och kan därför inte ställas in efter önskemål men ett tips är att ha ett fotstöd så benen får den 90gradiga vinkeln.
* Om det finns tillgång till att ställa in sittytan på stolen så får du en bättre lutning och din sittställning blir bättre.
* Stolen bör aldrig vara för långt i från bordet för det gör att du får anstränga din kropp i onödan.

Ett bra tillägg till sin arbetsstol är ett nackstöd. Nacksstödet gör att du inte behöver anstränga din nacke i onödan och kan därför i stället luta den tillbaka bekvämt.

Arbetsbordet:

Arbetsbordet är bland det viktigaste på arbetsplatsen. Du skall kunna sitta med avspända axlar och ha hängande böjda armar  in över det. Arbetsbordet ska kunna regleras efter dina önskemål så du kan ställa in den till båda sittande och stående arbetsställning.


Framför datorskärmen:
Allt mer människor har sina jobb framför en datorskärm och därför bör man veta hur förhållandena ska vara.
Först ska man ställa in skärmen i en höjd att du kan titta på den utan att belasta din nacke. Ögonen är också en del som påverkas framför en datorskärm. Det händer ofta att du måste titta på en och samma punkt rätt länge detta gör då att musklerna runt ögonen överansträngs och det kan göra ont. Synavståndet till skärmen bör vara 40-70 cm.
De flesta avänder nog en datamus och behöver därför ha en datamus som har ett handledsstöd som gör att handleden får rätt ställning annars kan man få spääningar i armen. Jämte datamusen har vi tangentbordet som bör vara en bit från bordskanten så du kan vila underarmarna på bordet under tiden du skriver.


Ljud och buller:
På en arbetsplats utsätts man ofta för ljud och oljud. Det beror på hur hög som ljudnivån är ju högre den är desto mer skadligt. Om ljudnivån är över 85 dB under en vanlig arbetsdag kan man få hörselskador. Men det är inte bara hörselskaor som man löper risk för man kan även löpa risk för huvudvärk, stress och ökad hjärtfrekvens.

Ljus:
God belysning är nödvändigt för har vi inte tillräckligt god belysning blir vi lättare trötta. Den bästa ljuskällan vi har är dagsljuset som det finns gott om. När vi arbetar är det viktigt att ljuset kommer från rätt håll och att det riktas dit vi tittar för att undvika att bli bländade.

Arbetstemperatur:
Vi människor är olika och har då olika uppfattningar om vad som är lagom arbetstemperatur. Det beror också på vad vi har för arbetsuppgifter om det är stillasittande/stående eller om det är i rörelse. Man brukar säga att en normal arbetstemperatur är cirka 20 grader.

Psykosocial miljö:
För att man ska prestera bra och trivas på sin arbetsplats måste relationerna mellan arbetskamrater/arbetsgivare vara goda. Tyvärr förekommer mobbning och trakasserier ofta på en arbetsplats och det har blivit en arbetsmiljöfråga och är något som alla borde vara med att förebygga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0